Blog
Nooit meer je wachtwoord op een post-it
Met de inlogfunctionaliteiten van Windows Hello maak je je digitale infrastructuur heel eenvoudig een stuk veiliger
Het is het eerste wachtwoord waar je op kantoor iedere dag mee geconfronteerd wordt: dat van je computer. Sommige mensen zullen – al dan niet daartoe gemaand door de IT-afdeling - een gecompliceerde reeks tekens intikken met hoofdletters, cijfers en leestekens, anderen typen de naam van hun partner of favoriete club in, en een enkeling gaat nog steeds braaf voor het vertrouwde admin, welcome of hello12345 dat hij vijf jaar geleden kreeg toegewezen. Hoe uitgebreid je wachtwoord echter ook is, onkraakbaar is het nooit. Daarom raadt Andante het gebruik van Windows Hello aan. Simpel in te voeren in je organisatie, en zo veel veiliger. Een introductie in vier vragen.
Wat is Windows Hello?
Hello is een pakket aan inlogfuncties dat standaard is inbegrepen in Windows 10 en hoger. Het bestaat in de kern uit drie verschillende alternatieven voor een wachtwoord: een pincode, gezichtsherkenning of een vingerafdrukscan. De laatste werkt uiteraard alleen op computers die hier een scanner voor hebben, maar gelukkig is dat – zeker in de laptopwereld – meer en meer de norm. Gezichtsherkenning is op de meeste computers mogelijk, zo lang de beeldkwaliteit van je webcam hoog genoeg is. Je kunt Windows Hello gebruiken om in te loggen op de computer zelf, maar ook in andere applicaties als Dropbox, OneDrive, Outlook, Teams of Edge.
Waarom is Windows Hello veiliger dan een wachtwoord?
Wanneer je een wachtwoord intypt, wordt dat via een internetverbinding gevalideerd op een externe server, waarna je computer een signaaltje krijgt dat alles in orde is en hij ‘de deur open mag doen’. Makkelijk zat, maar het biedt kwaadwillenden een extra ingangetje om op afstand achter jouw gegevens te komen en daarop in te breken. De inlogdata van Windows Hello zijn echter via een zogeheten TPM-chip gebonden aan de hardware van het apparaat waarop je het hebt ingesteld. Geen online validatie betekent dat een hacker niets kan met je wachtwoord zonder de bijbehorende computer, en niks kan met je computer zonder het wachtwoord.
Gezichtsherkenning? Ze kunnen toch gewoon een foto van mij voor de camera houden?
In de beginfase werd gezichtsherkenningssoftware nog wel eens om de tuin geleid met zoiets eenvoudigs als een printje van iemands LinkedIn-profielfoto. Windows Hello is inmiddels echter zo geavanceerd dat het daar al lang niet meer in trapt. Het scant in 3D, en let op bewegingen als knipperende ogen en samentrekkende gezichtsspieren. Zolang de maskers uit Mission: Impossible nog pure fictie zijn, is Hello een veilige oplossing.
Hoe stel ik Hello in?
Heel simpel! Druk op de Windows-toets en typ ‘Aanmeldingsopties’ in om de relevante instellingen te vinden. Je ziet dan in één oogopslag of jouw computer compatible is met Windows Hello. Doorloop de stappen en klaar!
Benieuwd of Windows Hello iets voor jouw onderneming is? Bij Andante helpen we je graag om deze moeiteloos te integreren in je digitale infrastructuur, zonder onnodige downtime of gecompliceerde handleidingen. Ongestoord goed, zoals je van ons gewend bent. Bel 0594 55 85 60 of mail